Així s’ha posat de manifest en l’últim Consell Consultiu que s’ha celebrat aquest dimecres a Olot

La sessió d’aquest dimecres del Consell Consultiu de la Gent Gran a l’Espai Cràter d’Olot | Pau Masó

Després de dos anys amb pandèmia i trobades telemàtiques, aquest dimecres, per segona vegada després de la pandèmia, el Consell Consultiu de la Gent Gran s’ha tornat a trobar de manera presencial. La cita s’ha desenvolupat a l’Espai Cràter d’Olot i hi ha assistit una trentena de persones, entre els quals hi havia representants d’alguns casals i associacions de la gent gran que hi ha a la Garrotxa.

La trobada ha servit per posar sobre la taula temes que preocupen actualment al col·lectiu de la gent gran de la comarca. Un dels més destacats és la situació de les residències. “Preocupa l’estat de les residències després de la Covid. Avui ha vingut la coordinadora d’autonomia del Consorci per explicar com ha quedat tot després de la pandèmia. També s’han detallat quines millores a les residències estan previstes desplegar amb els Next Geenration”, explica Helena Sorribas, coordinadora del Consell Consultiu de la Gent Gran de la Garrotxa.

Sobre aquesta qüestió, el president del Consell Comarcal, Santi Reixach, afirma que cal compartir equipaments: “Crec que no hi ha d’haver una residència a cada poble. Cada vegada farem servir més equipaments comarcals. Ens hi hem d’acostumar, ja que no tots podem tenir de tot”.
 

Una altra preocupació que ha aparegut aquest dimecres és el relleu a les juntes dels casals de la gent gran. A la Garrotxa n’hi ha disset i molts tenen problemes per trobar persones que se’n vulguin fer càrrec. “Hi ha problemes per trobar gent que s’hi posi, perquè implica una feina importa de gestió i, a vegades, se senten sols”, diu Sorribas.

Des del Consell Comarcal s’ha pres nota d’aquesta qüestió i està previst que el servei de suport a les entitats que té el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa vagi als pobles i casals de la comarca per donar un cop de mà a les juntes. Tot i això, Reixach lamenta no aparegui gent nova: “Una persona de 60 anys ja no s’implica en els casals perquè vol gaudir de la jubilació fent altres coses. Aquesta gent són els que haurien d’agafar el relleu. Els ajuntaments ens hi haurem de posar per ajudar-los en la gestió, sobretot, administrativa dels casals”.

Una altra qüestió que també fa temps que planeja al Consell Consultiu és el tracte dels bancs cap a les persones grans. El junt del 2021 l’òrgan ja va organitzar una manifestació pel centre d’Olot que va servir per iniciar converses amb entitats bancàries. Actualment se segueix treballant amb aquest tema, però ja s’ha aconseguit, per exemple, que alguns bancs hagin creat un assessor sènior que només es dedica a atendre gent gran. 

El Consell Consultiu, un òrgan per escoltar

El Consell Consultiu de la Gent Gran de la Garrotxa és un òrgan que va néixer fa anys, però que es va formalitzar l’agost del 2020. És un espai participatiu format per casals i associacions de gent gran de la comarca. Segons el representant del Consell Consultiu de la Gent Gran de la Garrotxa a Catalunya, Manuel Álvarez, el de la Garrotxa és un dels consells més actius del país: “Podríem dir que estem al capdavant pel que fa a l’activitat. Per exemple, a l’Empordà i al Gironès també hi ha un nivell d’activitat molt important. També hi ha comarques que no tenen ni constituït el consell. Hi ha de tot, però la Garrotxa estem en el grup capdavanter”.

El Consell Consultiu de la Gent Gran té cinc representants que són els que coordinen els temes a tractar en cada sessió. El Consell es reuneix cada tres mesos a un poble diferent de la Garrotxa i també porta a terme altres activitats com un dinar de germanor que enguany se celebrarà el pròxim 18 de novembre a la Vall de Bianya. A través d’ell, s’escolta i es dona veu a la gent gran de la comarca. “És un col·lectiu molt agraït. T’ensenyen moltes coses. A vegades ningú els escolta o els hi ensenya. Nosaltres els hi donem una empenteta i després ells demostren que encara tenen moltes ganes d’aprendre”, diu Sorribas.