El passat dia 24 d’octubre en motiu del Dia Internacional de les persones grans es va dur a terme la Jornada sobre l’abús de substàncies en les persones grans.
La jornada, organitzada des de la Xarxa de Comarques per l’Envelliment Actiu, iniciativa col·laborativa que agrupa més de 40 ens públics, posa aquest any 2024 el focus en l’abús dels fàrmacs en les persones grans amb l’objectiu d’avançar en un ús responsable i segur de la medicació i posar consciència en quina és la realitat actual.
L’acte es va iniciar amb la participació de la Dra. Sara Bonet Bonells, metgessa i doctora en farmacologia clínica, que va presentar un acurat recull de dades sobre la polimedicació. Exposà dades d’un estudi on es plasmà que de cada 100 pacients de més 65 anys, un 40% està polimedicat. Respecte a les persones de més de 75 anys, 9 de cada 10 dones tenen una prescripció d’analgèsics (per 6 de cada 10 homes en la mateixa franja d’edat); un 50% tenen una prescripció d’un medicament antiulceròs i que, finalment, 4 de cada 10 dones tenen una prescripció activa (per 2 de cada 10 homes i per tant, el doble d’exposició) de fàrmacs relacionats amb la salut mental (antidepressius o ansiolítics).
La jornada va seguir amb una interessant conversa sobre el llibre Crònica d’una societat intoxicada amb el seu autor, el Dr. Joan-Ramón Laporte Rosselló, professor honorari de Farmacologia de la UAB i el Dr. Josep Moya i Ollé, metge psiquiatre del Servei Especialitzat d’Atenció a les Persones Grans del Consell Comarcal del Baix Llobregat. Varen exposar dades tant rellevant com que, només al 2022, el personal mèdic espanyol va fer 1100 milions de receptes de medicaments. També que el consum de medicaments per habitant en els darrers 20 anys pràcticament s’ha duplicat o que de cada 10 persones, 3 prenen un fàrmac per dormir i la depressió. També es detecta que el consum es concentra en els més grans (7 vegades més que els adults més joves) i els més pobres (8 vegades més que els més rics). Així mateix, també emergeix que les dones reben el doble de psicofàrmacs que els homes. Es va reflexionar, qüestionar i debatre sobre la dimensió social, estructural i política que hi ha darrere aquestes xifres.
Per finalitzar, es van presentar dues experiències de territori. Primer va ser el torn del Dr. Jordi Borràs, especialista en geriatria i cap de servei de l’Àrea Sociosanitària de l’Hospital de Sant Celoni. Seguidament va parlar la Sra. Elena Pintado Outomuro, infermera i gestora de casos de l’Institut Català de la Salut.
Videos de la jornada:
< Clicar a la imatge per veure el video de la jornada sencera
< Clicar a la imatge per veure el video de les notícies d’Olot Televisió amb la notícia de la jornada (min. 10)