A més d’acostar la cultura a les persones grans, l’obra també explica a un públic intergeneracional de joves i grans com va viure la generació de les nostres iaies.

L’espectacle Iaia de Mambo Project és una de les obres de la programació d’OIot Cultura d’aquest febrer. La peça és també una proposta oferta dins dels Recursos Educatius d’arts escèniques de la ciutat. Per això, alumnes de Cicles Formatius de Grau Superior i de Batxillerat de l’Escola d’Art d’OIot han pogut veure aquesta obra al Teatre i ho han fet en un context especial. Aprofitant el treball conjunt que s’està fent entre l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot i el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa amb l’objectiu d’apropar la cultura a les persones grans de la comarca, les funcions escolars de laia també han obert les portes al públic dels Casals de la Gent Gran. En total s’han organitzat quatre funcions adreçades als estudiants i als grans.

La iniciativa és una acció puntual emmarcada en el projecte Al Primer Pis que ofereix localitats del primer pis del Teatre a les persones majors de 65 anys durant les funcions escolars. En aquest cas, s’ha fet un pas més i joves i persones grans han gaudit plegats de l’espectacle, totalment barrejats, cosa que ho ha fet especialment interessant per la temàtica de l’obra. Es tracta d’un espectacle on conviuen passat i present per conèixer i entendre la història de les nostres iaies. Com van viure les iaies quan eren joves? Què feien? Com era el seu dia a dia? La peça pretén mostrar aquella realitat i el públic entra al menjador de casa de la iaia per reconstruir i reviure els seus records. La proposta guanya interès quan gran part del públic és gent jove que, d’aquesta manera, coneix com les seves àvies van viure la joventut.

Dels Casals de la Gent Gran de la Garrotxa hi han participat unes 120 persones d’Olot, Argelaguer, Sant Privat, Tortellà, Sant Esteve d’en Bas, Sant Joan les Fonts, La Canya, Santa Pau i les Preses.

La col·laboració entre Olot Cultura i la gent gran

El passat 2023 es va iniciar una coordinació entre l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’OIot i el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, especialment amb l’objectiu d’acostar el món cultural a les persones grans de la Garrotxa. Des de l’Àrea de Cultura i Educació van participar a diverses sessions plenàries del Consell Consultiu de la Garrotxa oferint diferents propostes culturals i teatrals, propostes que van generar molt d’interès i participació per part del col·lectiu.

Des de llavors, s’han organitzat visites guiades a l’Hospici, al Museu Comarcal, al Museu dels Sants i a un parell d’espectacIes teatrals, amb un gran èxit d’assistència.